IRC-opas

Tässä ohjeessa on esiteltynä lyhyesti yksi tapa aloittaa IRC:n (Internet Relay Chat) käyttö eli irkkaaminen. Näillä eväillä pääset toivottavasti helposti ja mutkattomasti käyntiin lukematta netistä löytyviä massiivisia irkkioppaita. Kun olet päässyt irkkiin asti, voit kysellä kanavalla/kanavilla lisäohjeita ja komentoja, kuten esim. koodia ääkkösten näkymistä varten.

Minietiketti irkkiin

Irkkaaminen ei teknisesti juurikaan eroa chattailystä, mutta käyttäytymissäännöt poikkeavat kovastikin chatin villistä maailmasta. Chatissä tapaamiset ovat usein kertaluontoisia ja nimimerkkinsä varjolla voi selittää mitä vain. Irc-kanavalla ihmiset pysyvät kohtuullisen samoina vuodesta toiseen – niin todennäköisesti sinäkin.

Irkissä esiinnytään pääsääntöisesti omana itsenään, joskin nimimerkillä. Nimimerkkiä ei ole tapana vaihtaa ainakaan kovin montaa kertaa. Näin ihmiset oppivat tuntemaan sinut ja sinä muut. Irkkaajan tunnistaminen kanavalla auttaa keskustelun kehittymistä, sillä aluksi kaikkiin reagoidaan lähinnä kyselemällä kuka on, mistä tulee ja miksi tuli kyseiselle kanavalle.

Monet suosivat käytäntöä, että irkkaajan oikea nimi on saatavilla (näitä voi säätää asetuksista sitten kun osaa). Tämä herättää luottamusta kanavan muissa irkkaajissa. Onhan kohteliasta esitellä itsensä kasvokkain tavatessakin, miksei siis irkissä.

Erityisesti koulun kanavilla (esim. #uta, #udk) kannattaa esiintyä niin, että kehtaa vielä seuraavanakin päivänä poistua asunnostaan. Irkistä tuttuja ihmisiä tulet nimittäin todennäköisesti oikeasti näkemään myös livenä. Ennakkoluuloista poiketen kovinkaan monet irkkaajista eivät ole pimeässä luolassa asuvia nörttejä.

Irkin käyttäytymis-/käyttäytymättömyyssäännöt oppii ajan kanssa ja ennen sitä pärjää hyvin käyttäytymällä niin kuin käyttäytyisi missä tahansa sosiaalisessa tilanteessa. Häiriköijät eivät pysty irkissä vaikuttamaan läheskään yhtä kauaa kuin chateissä, sillä kanavalta poisto on helppoa, kuten myös käyttäjän kanavalle pääsyn estäminen.

Irkkaaminen irssillä

Ensiksi tarvitset UNIX-oikeuden. Saat sen (peruspalvelutunnuksellasi) nettikatti-palvelusta.

Seuraavaksi lataa koneellesi SSH-ohjelma PuTTY tai käyttä vastaavaa ohjelmaa (esimerkiksi Mac OS X:n Terminal).

Ensimmäisellä kerralla:

  1. Käynnistä PuTTY. Kirjoita osoitekenttään (”Host name (or IP address)”) kielo.uta.fi ja paina Open-nappulaa.
  2. Kirjaudu sisään tunnuksellasi ja unix-salasanallasi.
  3. Kirjoita avautuvaan ikkunaan screen irssi.
  4. Yhdistä IRC-palvelimeen kirjoittamalla komento /connect irc.cc.tut.fi. Yhdistämisessä voi kestää hetki.
  5. Voit vaihtaa nimimerkkiä kirjoittamalla /nick uusinimimerkki, esim. /nick kirjastotati
  6. Voit liittyä kanavalle kirjoittamalla /join kanavannimi, esim. /join #udk. Tässäkin voi kestää hetki.
  7. Kun olet liittynyt kanavalle, ruutuun pitäisi ilmestyä teksti ”(nimimerkki) has joined (kanava)”. Voit aloittaa irkkaamisen!

Jos olet liittynyt useammalle kanavalle, voit vaihtaa kanavaa painamalla ESCAPE-nappulaa ja numeroa yhdestä yhdeksään. Kanavilla voi liikkua myös painamalla ESC-nappulaa ja nuolinäppäimiä (vasemmalle tai oikealle).

Jatkossa: Kun olet sammuttanut PuTTYn (voit sammuttaa sen normaalisti ruksista), pääset aina takaisin jatkamaan irkkausta suorittamalla askeleet 1-2 ja kirjoittamalla avautuvaan ikkunaan screen –rd. Mikäli saat virheilmoituksen ”There is no screen to be resumed” irssi on sammunut (Kielo on voitu vaikkapa käynnistää uudelleen). Suorita uudestaan askeleet 3-7.

Linkkejä

Muita tapoja

Helppo keino kokeilla irkkausta on XS4Allin Web-Irc. Yksinkertaisimmillaan nickname-kohtaan vain haluttu nimimerkki, chatchannel-kohdasta ’other’ ja kanavaksi ’#udk’.

Yksi monista IRC-ohjelmista Windowsille on kuuluisa mIRC. Mozilla Firefox -selaimeen on saatavilla ChatZilla-laajennus.

fiSuomi