Vuosijuhlat

Vuosijuhlat

Perinteisesti UDKn vuosijuhlaa vietetään syksyllä joka viides vuosi. Vuosijuhla on ainejärjestön arvokkain juhla, minkä tulee näkyä niin juhlavieraiden pukeutumisessa kuin käytöksessäkin. Etiketti on tarkoitettu ohjeeksi, jonka tunteminen auttaa ymmärtämään juhlaan liittyviä perinteitä ja saamaan siten taianomaisesta juhlasta kaiken irti. Etiketin noudattamista ei kannata hermostuneena jännittää – hyvillä käytöstavoilla pääsee pitkälle. Huomioithan siis avecisi, pöytäseurueesi ja muut juhlavieraat.

Pukeutuminen

Vuosijuhlapukeutumisen etiketin perustan muodostaa pukukoodi ”tumma puku”. Pukukoodin mukaisesti tilaisuuteen voi pukeutua siten tummaan pukuun, juhlavasta materiaalista valmistettuun iltapukuun tai täyspitkään juhlapukuun. Tärkeintä on kuitenkin, että viihtyy omassa asussaan. 

Tumman puvun tulee olla tavallista arkipukua juhlavampi. Väriltään juhlapuvun tulee olla kuvioton sekä musta, erittäin tumman harmaa tai syvän tumman sininen. Juhlapuvun taskuliina ja paita ovat valkoisia. Solmion tulee olla hillityn värinen ja mahdolliselta kuvioinniltaan maltillinen. Kengät ovat mustat koristelemattomat nauhakengät.

Iltapuvun tai täyspitkän juhlapuvun tulee olla juhlavaa materiaalia ja asun avoimuudessa kannattaa huomioida juhlan arvokas tyyli. Puvun yksityiskohdat, väri ja asusteet ovat vapaasti valittavissa eleganssi huomioiden. Iltapuvun tai täyspitkän juhlapuvun kanssa käytettävät kengät ovat umpikärkiset. 

Etiketin mukaisesti vapaana hulmuavat pitkät hiukset eivät kuulu vuosijuhlaan. Olkapäille ulottuvien ja sitä pidempien hiusten tulee olla kiinni.

UDK haluaa kuitenkin juhlien olevan mukava ja turvallinen tapahtuma jokaiselle joten etiketit eivät ole ehdottomia vaan niitä mukaillen tärkeintä on tulla asussa jossa viihtyy!

Akateemiset kunniamerkit ja ainejärjestönauha

Akateemisia ansiomerkkejä kannetaan puvun vasemmassa rintamuksessa. Ansiomerkkien kanssa ei käytetä taskuliinaa.

UDKn jäsenillä on oikeus kantaa vuosijuhlassa UDKn ainejärjestönauhaa, joka kruunaakin juhla-asun.

Puvun kanssa nauha puetaan kulkemaan oikealta olkapäältä viistosti alas vasemmalle. Ilta- tai juhlapuvun kanssa ainejärjestönauha voidaan pukea joko ruusukkeeksi vasempaan rintaan tai kulkemaan ylhäältä vasemmalta alas oikealle. Iltapuvun kanssa ainejärjestönauha kulkee yleensä vartalon ympäri, ellei sitä solmi ruusukkeeksi. Nauhan ei tulisi koskaan koskettaa paljasta ihoa.

UDKn ainejärjestönauhaa voi ostaa Aj-tilasta. 

Juhlan kulku

Vuosijuhlien virallinen osio koostuu iltajuhlasta, jota edeltää kutsuvieraiden cocktail-tilaisuus jonka aikana eri yhteisöt voivat luovuttaa lahjojaan. Iltajuhla alkaa tervetulopuheella. Oma pöytä löytyy plaseerauskartasta. On kohteliasta esittäytyä niille pöytäseurueen jäsenille, joita ei entuudestaan tunne.

Illallinen

Iltajuhla sisältää kolmen ruokalajin illallisen ruokajuomineen sekä juhlakahvin ja avecin. Tarjoilun alettua on kohteliasta odottaa, että kaikki pöytäseurueen jäsenet ovat saaneet annoksensa ennen ruokailun aloittamista. Lämpimän pääruoan voi kuitenkin aloittaa, kun vierustoverit ovat saaneet annoksensa. Ensimmäiseksi käytetään uloimmaksi katettuja aterimia. Illalliskortti sisältää muutaman kierroksen juhlajuomaa. Lautasliinasta taiteltavien konjakkikorvien aika on vasta jälkiruuan saapuessa.

Ohjelma

Iltatilaisuuden ohjelma koostuu puheista, esityksistä, palkitsemistilaisuudesta ja yhteislauluista. Puheiden, puheenvuorojen ja esitysten aikana tulee kunnioittaa puhujaa ja esiintyjää. Näiden aikana ei ole sopivaa keskustella, syödä tai juoda. Erityisen paheksuttavaa on nousta paikaltaan esitysten tai puheiden aikana. Omalle paikalle palaaminen on kohteliasta ajoittaa hyvän tavan mukaisesti esityksen tai puheenvuoron päättymiseen. Puheiden päätteeksi on tapana kohottaa malja. 

Vuosijuhlien jatkot

Vuosijuhlista iltaa jatketaan vuosijuhlien virallisille jatkoille, joilla viimeistään kannattaa löysätä rusettia, ehkä vaihtaa iltapuku lyhyempään helmaan ja heittää etiketti nurkkaan! Ilonpitoa jatketaan aamuun saakka.

Akateeminen silliaamiainen

Vuosijuhlaa seuraava aamu saattaa valjeta monelle melko voimattomana. On siis aika suunnata hakemaan helpotusta perinteiselle akateemiselle silliaamiaiselle eli tuttavaisemmin sillikselle. Sillis on ehdottomasti oma taiteenlajinsa, jolle kannattaa antaa kaikkensa! Vuosijuhlat on silliksen pre-partyt, joten kannattaa vetää haalarit jalkaan ja päästää sisäinen UDK-ukkeli valloilleen – nyt on pääpäivä!

fiSuomi