Puheenjohtajiston kesäterveiset

Eetu:

Heipä hei, rakkaat udklaiset!

Päivät kuluvat, seinät kaatuvat päälle, etäopiskelu ei motivoi ja tuntuu ettei mitään järkevää saa aikaan. Kuulostaako tutulta? Moni voi varmasti samaistua korona-arjen haastavuuteen ja raastavuuteen. Aikaa olisi enemmän kuin pitkään aikaan tehdä jotain mielenkiintoista ja hyödyllistä, mutta motivaatio-ongelmia olen ollut havaitsevinani muissakin kuin itsessäni. Enkä varmasti ole ainoa, joka saattaa tuntea ahdistuneisuutta ja epävarmuutta nykyistä ja tulevaa kohtaan, mistä johtuen olo ei ole tuottavaisimmillaan.

Välillä voi joutua kantapään kautta opettelemaan nauttimaan arjesta ilman jokapäiväistä juhlimista tai muita ihmisiä ympärillä. Toisinaan on myös hyvä jättää ahdistavat ja verenpainetta nostattavat uutiset lukematta ja tehdä jotain virkistävää! Tässä muutama vinkki:

  1. Muista pitää huolta fyysisestä jaksamisesta. Käy kävelemässä ja nauti alkukesän vihreydestä, lämmöstä ja kauneudesta. Mikäli ihmisahdistus iskee ulkosalla niin sisätiloissa voi puolestaan raivata pitsalaatikoiden sekaan tilaa esimerkiksi joogamatolle. Tee itsellesi päivä- tai viikkotavoitteita vaikka punnerrusten, kyykkyjen ja lankutuksen muodossa.
  2. Pidä huolta myös psyykkisestä jaksamisesta ja ylläpidä sosiaalisia suhteitasi. Mikäli ystävät tai perheenjäsenet ovat kaukana ja matkustaminen ei kuulu suunnitelmiisi, ilahduta heitä videopuhelulla tai postikortilla. Muiden ihmisten tuki ja ääni on erityisen tärkeää näinä poikkeusaikoina, joten ole aktiivinen ja ota yhteyttä lähipiiriisi.
  3. Opettele uusia taitoja. Onko sinun tehnyt mieli testata taitojasi ruoanlaiton, leipomisen, shakin, virkkaamisen tai vaikka hulavanteen kanssa? Kesä on hyvää aikaa opetella jokin uusi taito tai aloittaa uusi harrastus. Vain pienellä rahallisella panostuksella voit saada hymynkaaren pidemmäksikin aikaa kasvoillesi!
  4. Lue! Draamaa, jännitystä, romantiikkaa, tietokirjoja, elämänkertoja, sarjakuvia… Valitse hyllystä juuri se mikä sinua kiinnostaa, jätä puhelin hetkeksi sivuun ja uppoudu lukemisen maailmaan. Olet toivottavasti myös huomannut, että kirjastotkin ovat taas auki!
  5. Suunnittele opintojasi. Tutustu opintotietojärjestelmä Sisuun, selaile Intraa tai käy Tunin verkkosivuilla etsimässä inspiraatiota. Muista myös, että vanhat järjestelmät poistuvat käytöstä 18.6., joten muista hakea kokonaismerkintöjä ja ottaa tarvittavat tiedot ulos mm. NettiOpsusta tai vanhasta Learning2 -moodlesta! Opintojen miettiminen ei varmasti ole suosituinta kesäpuuhaa, mutta kun se on tehty, tunnet taakan pudonneen harteiltasi ja pääset nauttimaan kesästä täysin rinnoin!

Summa summarum, vaikka rajoitukset jatkuvasti lievenevät, muistakaa olla vastuullisia ja pitää järki mukana. Turvaväleistä ja hygieniasta saa huolehtia ympäri vuoden :) Pitäkää siis huolta itsestänne ja lähimmäisistänne ja ennen kaikkea: yrittäkää nauttia kesästä!

Alisa:

Lukuvuoden päättyminen on synnyttänyt uskomattoman määrän vapaa-aikaa. Muutama kurssi kesän ajalle ei ole vielä ehtinyt työllistämään suurissa määrin (lue: teen päivää ennen dediksiä kaiken) ja muuan pandemia vei useammalta kesätyöt alta. Mitähän kaikkea tällä kaikella ajalla ja mahdollisella ylimääräisellä energialla tulisi tehdä nyt kesän aikana, kun koronakin on yhä olemassa? Ajattelin jakaa muutaman pienen rahan tekemisen, jossa olen itse kunnostautunut alkukesän aikana ja hieman myös loppukesän tavoitteita.

Tekemistä: hanki keskittymiskykysi takaisin!

Minulla on erittäin huono tapa hankkia kirjahyllyyni täytettä niin, etten ole lukenut edellisiäkään teoksia. Ajattelin ottaa niistä pienen urakan kesän ajaksi ja pyrkiä lisäämään kirjojen lukemista. Olen keksinyt vaikka millaisia tekosyitä sille, miksen ole kuluneen vuoden aikana tarttunut tylsänä hetkenä kirjaan, mutta syy lienee sabotoidussa keskittymiskyvyssä. Digitaalisessa maailmassa oppii nopeasti siihen, että ärsykkeitä tulee monesta kanavasta yhtä aikaa, jolloin kirjan lukeminen on vähintäänkin haastavaa. Katsotaan, miten pahasti aivot menee solmuun kun silmien eteen nostetaan puhelimen sijasta kirja.

Vinkki: taloyhtiön pihakeinu on yllättävän kiva paikka lukemiseen kesäisenä iltana!

Tekemistä: sivistä itseäsi!

Yksi kevään parhaista oivalluksista oli löytää erään kurssin myötä eräänlainen yliopistomaailman Netflix. Tampereen yliopistolla on lisenssi Kanopyyn, mistä löytää suuren määrän erilaisia dokumentteja ja elokuviakin! Se on ollut kevään ja alkukesän aikana kovalla kulutuksella. Pääset tutustumaan valikoimaan kirjautumalla Tuni-tunnuksilla osoitteessa tuni.kanopy.com.

Vinkki: Kanopystä löytyy osio ”Media studies”, mikä tarjoaa meidän opiskelijoille mielenkiintoista katsottavaa pitkäksi aikaa! Toimii myös informaatiotutkimuksen opiskelijalle!

Tekemistä: inventaari ja kierrätys kannattaa!

Yksi monelle varmasti tuttu ikuisuusprojekti on kaappien järjestely. Ystäväpiirissäni on ollut havaittavissa yhtäkkistä innostusta käydä läpi kaikki kaapit laittaen tarpeettomat tavarat kierrätykseen ja samalla järjestellä kattilat tai vaatteet taas ojennukseen! Motivaattori: laita tarpeeton tavara kiertoon! Ei tarvitse kuluttaa rahaa shoppailuun, kun kavereiden kesken voi kierrättää itselle vanhoja mutta toiselle uusia vaatteita tai muita käyttötavaroita. Tällaisen järjestelyn kautta saa opiskelijaystävällisesti uudistusta! Lainaaminen on myös vaihtoehto. Itse olen lainannut naapuriltani muun muassa silityslautaa.

Tekemistä: mene metsään!

Happi tekee hyvää ihmiselle. Ulkoilu ilta-aikaan on yksi lempiasioistani Suomen kesässä. Siinä on jotain hyvin tamperelaista tuntua, kun hippailee pitkin Kalevaa ja kuuntelee, kun lokit kirkuvat kuin viimeistä päivää sekä hyökkäilevät pesää puolustaessaan. Joillekin reiteille kannattaa varustautua kypärän kera. Kotiseudulla mökkimaisemassa seuraan voi liittyä karhut ja hirvet. Pysyn siis Tampereella suurimman osan kesästä.

Tekemistä: opettele leipomaan, kun kerta kaikki muutkin sitä tekee!

Sosiaalinen media on täynnä kaikenlaisia leipomuksia, kun tylsistyneistä ihmisistä kuoriutuu banaanikakkujen asiantuntijoita. Leipominen on siitä kivaa, että lopussa saa syödä! Olen siis yrittänyt hioa porkkanakakkutaitojani lähemmäs täydellisyyttä. To do -listalla on ainakin suolainen piirakka, suklaakeksit ja öö… ehdottakaa? Vinkki: pidä leipomislive ystävillesi tai vaikka äidillesi! Tästä ideaa myös UDK:n Discordiin, näyttäkää taitonne!

Tekemistä: heilu holtittomasti! Tai siis, tanssi!

Hyvänä terapiana itselle toimii se, että laittaa lempimusat soimaan ja heiluu ympäri kämppää. Musiikin kuuntelu on aina tosi jees ja heilumisella saa hieman eloa kroppaan. Suurin osa päivästä kuluu yleensä tietokoneen edessä hartiat lysyssä, joten tällä toivottavasti saa hieman lihaksia vetreämmiksi. Mikäli haluaa tehdä tästä vielä asteen hauskempaa, voi kuvata itseään heilumassa.

HC-vinkki: laita musiikki soimaan korvanapeista, jolloin heilut hiljaisuudessa! Hauskaa katsottavaa! Jälkihuomio: katsokaa ettette riko mitään heiluessanne.

Tekemistä: huolehdi itsestäsi!

Kesän ei tarvitse olla suorittamisen aikaa. Korona-ajan eristäytymisen myötä välillä tulee suoranainen ahdistus siitä, kuinka kaikkea tulisi aktiivisesti tehdä ja saada aikaan. Muistakaa, että on täysin ok myös olla tekemättä mitään. Välillä parasta on selata puhelinta vaihtaen parin sovelluksen välillä viiden minuutin välein, välillä se on pieni kävelylenkki korttelin ympäri. Ollaan armollisia itsellemme. Kaappeja ei tarvitse järjestellä, ellei oikeasti kiinnosta. Ihanaa kesää!

Terveisin,

Eetu ja Alisa

Jätä kommentti

fiSuomi